Scientology-kirken har siden sin begyndelse erkendt, at religionsfrihed er en fundamental menneskerettighed. I en verden, hvor konflikter ofte kan spores tilbage til intolerance over for andres religiøse anskuelser og udøvelse, har kirken i mere end 50 år gjort beskyttelsen af religionsfrihed en af dens mærkesager.
Et vigtigt element for beskyttelsen af denne fundamentale menneskerettighed er en forståelse af retten til frit at have en religion eller vælge sin overbevisning, og denne rets betydning ifølge de internationale love om menneskerettighederne og som en af de universelle menneskerettigheder.
I den henseende er et nyt hæfte fra Scientology-kirken, Hvad er religionsfrihed?, blevet udformet for at informere offentligheden om detaljer og kompleksiteter med hensyn til alle troendes og religiøse organisationers ret til religionsfrihed.
Problemstillinger vedrørende religionsfrihed har opnået en fremtrædende plads i verdens overskrifter – fra forfølgelse af religiøse minoriteter til religionsudøvelse, anskuelser, ritualer, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, påklædning, symboler, uddannelse, registrering og diskrimination på jobbet. Alligevel er der mange, der ikke forstår hvilke rettigheder, der falder inden for religionsfriheden, eller hvad udtrykket i virkeligheden betyder.
INTERNATIONALE NORMER FOR MENNESKERETTIGHEDER
GRUNDLÆGGENDE BESTEMMELSER OM RELIGIONSFRIHED
De nøjagtige menneskerettighedsstandarder vedrørende religionsfrihed er udførligt beskrevet i internationale menneskerettighedstraktater, der omfatter Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder, Europarådets Konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, FN’s erklæring om afskaffelse af alle former for intolerance og forskelsbehandling på grundlag af religion og tro, Helsinki-slutakten, Wien-dokumentet, OSCE’s retningslinjer for religiøse samfunds retskapacitet og lovgivning vedrørende religion, og EU’s retningslinjer om fremme og beskyttelse af religions- og trosfrihed.
Læs dokumentetSCIENTOLOGY-KIRKEN
OG RELIGIONSFRIHED
Religionsfrihed er både eksplicit udtrykt og bekræftet implicit overalt i Scientologys skrifter. Ikke alene kræves det som en del af alle Scientology-præsters uddannelse, at de bliver fortrolige med de store religioner, men kirkens trosbekendelse, der blev skrevet kort tid efter den første Scientology-kirke blev grundlagt i Californien i februar 1954, erklærer ”At alle mennesker har en umistelig ret til at skabe, vælge, hjælpe og støtte deres egne organisationer, kirker og regeringer”. Samme år, 1954, udstedte Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbard, En Scientologs Kodeks for at give medlemmerne af den nye kirke retningslinjer i kampen for menneskerettigheder og retfærdighed gennem sociale reformer. Enhver scientolog, der følger kodeksen, forpligter sig til ”At støtte religionsfrihed”.
Man kan ikke have virkelig frihed uden ansvar. Derfor hævder Scientology-kirken, at religiøse organisationer har ret og pligt til at deltage i arbejde, der gavner samfundet. Faktisk mente Hubbard, at det varsler en forringelse i en civilisations kulturelle niveau, når religion mister indflydelse i samfundet:
”Når religion ingen indflydelse har i et samfund eller er holdt op med at have det, arver staten hele arbejdet med moral, kriminalitet og intolerance i samfundet. Den bliver så nødt til at bruge straf og politi. Det er dog ikke succesfuldt, da man ikke med nogen større succes kan påtvinge moral, integritet og selvrespekt på nogen, som ikke ejer disse egenskaber til at begynde med. Kun gennem åndelig bevidsthed og indprenten af disse egenskabers åndelige værdi kan de manes frem. Der er nødt til at være mere fornuft og mere følelsesmæssig motivation til at være moralsk osv. end der er trussel om disciplin.”
Scientology-kirkens arbejde for religionsfrihed gøres med erkendelsen af, at denne frihed er nødt til at indeholde en villighed til at lade andre udøve deres valgte religion eller lade dem ændre den, hvis de vil. Dette kan kun forekomme i et samfund, der anerkender en opdeling mellem kirke og stat, og hvor ingen religion får lov til at antage en dominerende rolle i landets regering. I en proklamation om religion, der hedder Menneskerettigheder og samfund, som kirken udgav i september 2003, formulerede den sine definitioner af religionsfrihed og det ansvar, som regeringer og myndigheder har ifølge disse:
”Restriktioner på friheden til at udøve sin religion eller tro kan kun tillades, hvis de a) følger den godkendt lovgivning, b) er nødvendige for at beskytte den offentlige sikkerhed, orden, sundhed eller moral, og c) anvender de mindst muligt restriktive midler for at sikre, at de indføres på en måde, der ikke ugyldiggør individuelle og kollektive tanke-, samvittigheds- og religionsfriheder. Statsmagten må ikke misbruge deres lovgivende eller håndhævende magt til at begrunde handlinger, der direkte eller indirekte krænker religiøse trosretninger eller praksisser. Forsøg på at retsforfølge enkeltpersoner eller grupper for at praktisere deres religion under dække af håndhævelse af loven kan siges at være ’kætterprocesser’ og overtræder de fundamentale friheder.”
Disse bekendtgørelser kommer sig fra kirkens egne erfaringer såvel som dens observationer af de trængsler, som andre religiøse organisationer har måttet udholde gennem tiderne. I dag har myndighederne i mange lande officielt anerkendt Scientology som en religion. Dens religiøse beskaffenhed er blevet bekræftet i hundredvis af retslige og administrative beslutninger i lande over hele verden. Sådan har det ikke altid været. I dens tidlige dage pådrog Scientology-kirken sig et voldsomt had fra kapitalinteresser, der mente, at en ny religion, som tilbød løsninger på livets problemer, på en eller anden måde var en trussel mod deres gøren og laden. Derfor måtte kirken slås for at vinde retten til religionsfrihed. Derved har kirken værnet om alle religioners rettigheder, og sejrene, der er blevet vundet, har banet en vej, som andre har været i stand til at følge.
Religionsfrihed er naturligvis en rettighed, der er omfattet af ethvert demokratisk lands grundlov eller forfatning, og desuden optræder den i adskillige internationalt godkendte dokumenter om menneskerettigheder. Men mere end skriftlig bekræftelse er nødvendig. I FN’s særlige rapportør for religions- og trosfriheds rapport til FN’s Menneskerettighedskommissions 60. forsamling fra januar 2004 blev det påpeget, at ”[...] i mange tilfælde har staterne ikke indfriet deres forpligtelser angående menneskerettighederne med hensyn til religionsfrihed”, og han understregede, at disse forpligtelser ”ikke [er] begrænset til den passive forpligtelse til ikke selv at overtræde retten til religions- eller trosfrihed, men inkluderer også den aktive forpligtelse til at beskytte personer under deres forvaltning fra rettighedsovertrædelser, herunder overtrædelser begået af ikke-statslige aktører eller entiteter.”
I denne tidsalder med interkontinentale rejser og øjeblikkelig international kommunikation er det uundgåeligt, at der vil være multikulturelle og multireligiøse samfund. Religiøse, racedelte og etniske grupper må lære at respektere hinanden og til at leve i sammen i fred og venskab. Hvis konflikt eller separation opstår, er det de religiøse organisationers rolle at træde til og hjælpe med at slå bro over barrierer og løse problemerne. Det er et ansvar, som Scientology-kirken tager alvorligt og har stræbt efter at opfylde siden dens stiftelse.
Yderligere ressourcer om religionsfrihed
Nedenfor er en oversigt over de internationale menneskerettighedsstandarder vedrørende religionsfrihed som er blevet trykt i publikationer fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), Europaparlamentet og USA’s Commission on International Religious Freedom.
Retningslinjer for religiøse samfunds retskapacitet
Udgiver: Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE)
Dato: 4. februar 2015
Retningslinjer for gennemgang af lovgivning vedrørende religion eller tro
Udgiver: Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE)
Dato: 28. september 2004
Religions- eller trosfrihed: Love der påvirker struktureringen af religiøse samfund
Udgiver: Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE)
Dato: 16. september 1999
EU retningslinjer for fremme og beskyttelse af religions- eller trosfriheden
Udgiver: Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE)
Dato: 24. juni 2013