ET KORT STUDIE AF SCIENTOLOGY RELIGIONEN

J. Gordon Melton, Ph.D.

Dr. Melton skrev i 1981:

Jeg er direktør for ”Institute for the Study of American Religion”, som ligger i Evanston, Illinois. Det er en forskningsfacilitet til undersøgelse af små religiøse grupper i De forenede Stater. Jeg har været direktør for denne facilitet de sidste ti år.

Jeg er ordineret præst i ”United Methodist Church” (den forenede metodistkirke), idet jeg blev ordineret i 1968. Jeg er sognepræst ved ”Emanuel United Methodist Church” i Evanston, Illinois, en stilling jeg har beklædt i tre og et halvt år.

Jeg er medlem af ”The Society for Scientific Study of Religion” (Selskabet for videnskabelig undersøgelse af religion) og ”The American Association of Church History” (det amerikanske kirkehistoriske selskab).

Jeg modtog min ”bachelor”-grad i humanitære fag fra Birmingham Southern College. Jeg har studeret ved og fået en magistergrad i teologi fra Garret Theological Seminary, som er associeret med United Methodist Church; og jeg har modtaget en doktorgrad (Ph.D.) i religionshistorie og -litteratur fra Northwestern University (1975).

Jeg er forfatter til rundt regnet syv bøger, og jeg var en af redaktørerne af The Encyclopedia of World Methodism og forfatter til Directory of Religious Bodies in the United States.

I de sidste seksten år har jeg foruden mine pligter som pastor og mit ansvar som direktør for Institute for the Study of American Religion forsket for og færdigskrevet The Encyclopedia of American Religions, en omfattende opslagsbog som undersøger næsten tolvhundrede amerikanske religioner og beskriver hver enkelts historie, skikke og anskuelser. Så vidt jeg ved, er dette det første værk af denne størrelsesorden siden 1936.

Jeg har undersøgt Scientology både i min kapacitet som præst indenfor United Methodist Church og som direktør for Institute for the Study of American Religion. Baseret på min vidtgående erfaring som forsker af religiøse bevægelser, mine studier af doktrinerne, anskuelserne og skikkene indenfor Scientology kirken, mine besøg i flere Scientology kirker (deri inkluderet Scientology kirken i Missouri) og mine langvarige besøg hos flere præster fra Scientology kirken, finder jeg, at Scientology er en religion i ordets mest fuldstændige betydning. Den har en velgennemtænkt doktrin, som omfatter tro på et Højeste Væsen, tro på åndens frihed og åndens udødelighed; et kirkesystem og en liturgi, et omfattende pastoralt rådgivningsprogram og opsøgende præstegerning for samfundet, som udtrykker kirkens doktriner og tro. Et fuldt program som dette opnås kun sjældent af en ny religion i dens første generation. Min undersøgelse af kirken omfatter personlig tilstedeværelse ved en Scientology bryllupsceremoni foruden tilstedeværelse ved søndagskirkeritualet. Kirkens ritualer, deri inkluderet dyrkelse, bryllupper, dåb og begravelser, er nedskrevet i Ceremonies of the Founding Church of Scientology (Ceremonierne i Founding Church of Scientology) og i Background and Ceremonies of the Church of Scientology (Baggrund og ceremonier i Scientology Kirken). De følger traditionelle mønstre og ledes af kirkens præst.

Scientology kirken går ind for tro på, gudfrygtighed for og tilbedelse af et ”Højeste Væsen” såvel som for troen på åndens udødelighed, og at mennesket er et åndeligt væsen. Dette kommer tydeligt til udtryk i gruppens samlede liv – programmet kirken har opstillet, i dens anskuelser og skikke og i dens litteratur, som omfatter de ovennævnte bøger.

Dens anskuelser, dyrkelse og forhold til Gud eller til et ”Højeste Væsen” kommer endvidere til udtryk i kirkens programmer af pastoral omsorg, gruppedyrkelse, dens samfundsliv og dens program for åndelig vækst.

Kirken behandler de fundamentale, religiøse spørgsmål angående, hvor vi kommer fra, hvorfor vi er her, og hvor vi går hen.

Scientology kirken holder regelmæssige søndagssamlinger, som, skønt den ikke er hovedfokuspunktet i ugen som i metodistkirken, dog giver gruppen lejlighed til dyrkelse i fællesskab for gruppen.

Scientology kirken er i høj grad en religion i ordets egentlige forstand.

Kirken formidler regelmæssigt sine anskuelser ved hjælp af de sædvanlige liturgiske kanaler: udbredelse af dens religiøse skrifter og igennem samfundsprogrammer.

Scientology kirken er i høj grad en religion i ordets egentlige forstand.

J. Gordon Melton
10. maj 1981

J. Gordon Melton er grundlægger og direktør for Instituttet for Studie af Amerikansk Religion i Santa Barbara, Californien. Han har ledet et forskningsprogram vedrørende mange forskellige amerikanske religioner med speciel opmærksomhed på nye religiøse bevægelser, der er blevet så prominente i Amerika siden 1965. Han er forfatter/redaktør af mere end 20 bøger deriblandt Encyclopedia of American Religions (4. udgave, 1994), The Cult Experience, New Age Encyclopedia, Religious Leaders of America og sidst Encyclopedia of African American Religion. Dr. Melton er menighedsforstander i United Methodist Church og har arbejdet i afdelingen for religiøse studier på University of California.

II. Scientology, en ny religion
af Samuel S. Hill, Ph.D.
DOWNLOAD HVIDBOG